Recollida porta a porta (segona part)

Que la recollida de residus porta a porta del poble havia d’arribar tard o d’hora, era una realitat que gairebé tothom donava per fet, ja que, com tots sabeu, per responsabilitat, hem de reciclar més i millor, per intentar deixar un planeta més habitable i sostenible als nostres fills i néts, però crec que la qüestió de fons d’aquests dies, al nostre poble, no és aquesta… crec que la qüestió de fons són les formes.

– Hem d’implantar aquest canvi de model l’any que hem patit la pitjor pandèmia mundial que hàgim vist mai?

Reunions explicatives online, sessions de 20 min dosificant l’afluència de gent, recollides de cubells exprés, dubtes sobre l’execució efectiva del model … Crec que el canvi és prou important com per a treballar-ho molt més a fons, potser es podia haver replantejat fer el canvi de model de cara a la primavera de l’any vinent?

– Què costa aquest nou sistema?

Està clar que aquest sistema és més car en una primera fase d’implantació, així ens ho han explicat. Aquest 2020, ens han apujat l’impost d’escombraries un 23% per a 2,5 mesos de servei. Això pot tenir dues lectures: aquest any ens han cobrat diners de més o si és proporcional, l’any que ve ens apujaran la taxa un 120%? Els números trontollen.

-Per què els veïns i veïnes d’Ullastrell han d’assumir l’increment del canvi de model, l’ajuntament no hi pot fer res?

Des de Junts vam sol·licitar que es mantingués la quota de la taxa de recollida d’escombraries per al 2020, ja que el govern preveia una pujada del 23% per aquest 2020, per la posada en marxa del Porta a Porta (previst l’octubre de 2020). El nostre grup va proposar una retallada dels sous polítics per fer-hi front amb un estalvi de gairebé 57.000 € anuals. La proposta va ser rebutjada pel govern municipal.

La recollida porta a porta és un canvi de model important. El procés previ per a l’inici de la recollida porta a porta s’hauria d’haver fet amb uns altres tempos i un millor procés formatiu perquè els veïns assimilin i entenguin el canvi. No s’ha entrat a fons del perquè del canvi i els avantatges que tindrà en un futur. Hi ha molts veïns que no entenen el canvi i es mostren reticents. Molts dubtes que no s’han resolt amb temps i forma.

-Quina prevenció hi ha de transmissió de la covid? Per què els veïns de fora el nucli urbà han de desplaçar-se dos kilòmetres per tenir zona d’emergència? Què passa amb els veïns de cap de setmana que deixen els cubells el diumenge, tota la setmana al carrer? Què passarà amb dies de grans ventades, tindrem cubells volant, on aniran a parar? Que passa amb les voreres estretes que impedeixen els pas de vianants. Pel que fa a la seguretat, els cubells són un bon indicador pels lladres?

A molt pocs dies d’implantació d’aquest nou sistema, hi ha molts dubtes pendents de resoldre, esperem poder anar resolent els obstacles i que no convertim Ullastrell en un nucli exportador d’escombraries als municipis veïns.

Javi Martin Borràs

Ullastrell, 11 d’octubre de 2020