El CAP d’Ullastrell s’obrirà de nou

Després de tanta feina feta i persistència reivindicativa durant aquests darrers mesos, finalment hem concertat entrevista amb els responsables de CatSalut i Mútua Terrassa, per tal d’aconseguir la justa reobertura.

Volem fer-vos partícips, tal com hem fet fins ara, de tots els passos que seguim i argumentacions que presentem davant les institucions sanitàries per exigir la reobertura immediata.

Contents per la decisió de reobertura del CAP, per la feina feta i per la pressió que hem fet, contents amb la resposta dels veïns i veïnes en donar suport a les nostres reivindicacions i molt agraïts per totes les signatures aconseguides per demanar la reobertura del nostre CAP.

Perquè exigim la reobertura i les nostres argumentacions per defensar la reobertura del CAP

1. Problemes de mobilitat i deficiència transport públic
Ullastrell té una destacable població envellida, al que li hem de sumar importants dificultats de transport públic fins al CAP derivat, Terrassa Oest, sent completament dependents del transport públic, un transport completament deficient.
Tan sols comptem amb 5 autobusos diaris, amb parada a l’estació central de Terrassa i amb uns horaris completament inviables.

Si una persona ha de ser al CAP de Terrassa a les 11 h, ha d’agafar l’autobús de les 6.52 h, si li afegim el trasbals que pot suposar per a una persona gran, també hem de sumar que pel trasllat d-Ullastrell al Cap Oest de Terrassa, s’ha de fer transbordament de dos autobusos o bé caminar 2 kilòmetres de l’estació central al CAP.

Com a comparativa, podem detallar exemple de la població d’Aiguafreda, que compten amb 10 autobusos diaris i a part servei de tren entre la població de la Garriga amb 20 trens diaris des de les 7.04 h fins a les 22.04 h, on haurien de derivar-se si el seu CAP estigues tancat, però a part de les millores en transport públic, tampoc és aquest el cas comparable, ja que el seu CAP és obert, al contrari que a Ullastrell, fet aconseguit després de les insistents reclamacions del seu alcalde a CatSalut.

2. Alt Risc de contagi sobre una població confinada
És completament inviable fer baixar a la població d’Ullastrell al cap oest de Terrassa, per l’alt risc de contagi que això comporta. Ens recomanen confinament màxim a una població sense casos de covid, per anar a una gran ciutat amb un alt i destacable risc de contagi.

Podem posar com a exemple altres poblacions que SI tenen al Cap obert i el risc que els implicaria desplaçar-se al cap més proper, si el seu propi no estigués disponible, però repetim, SI ho està, al contrari que a Ullastrell.

CAP OBERT cap on derivar si no tinguessin el propi obert:

Aiguafreda a La Garriga

Rellinars a Castellvell i el Vilar

Castellterçol a Moìà

3. Població envellida,
Ullastrell compta amb un 13,66 % de la població major de seixanta-quatre anys, això significa un total de 286 persones vulnerables directament i afectades per les conseqüències el tancament del CAP.

4. Altres caps de condicions similars a Ullastrell, van reobrir entre el mes de juny i juliol

5. Obrir, com a mínim com a centre no covid, fent un cribratge telefònic amb hores concertades, evitaria cap mena de risc i estalviaria el fet d’haver de baixar a terrassa per simples revisions, analítiques, cures…

6. Fent un seguiment detallat entre la població d’Ullastrell, i escoltant casos especials i personals de cada família, destaquem les següents situacions problemàtiques.

El no poder concertar una visita amb el servei de pediatria, sent completament inviable i insostenible amb les actuals condicions d’atenció telefònica al CAP Oest.

La població no arriba a poder demanar visita telefònica o presencial per la dificultat de contacte telefònic

És inviable la situació actual del servei de la farmàcia, la qual s’ha convertit en el centre de consultes mèdiques de la gent del poble, on es demana fer cures, control de tensió, injectables… Sent utilitzat per part de la població com a centre sanitària per no tenir cap altra opció viable.

Manca de seguiment i de controls de pacients amb malalties cròniques, com que no es fan cap mena de control, ni seguiment des del mes de marc i les greus conseqüències que aquestes situacions puguin derivar i perjudicar notablement la seva salut en casos concrets que ara o amb el temps apareixeran. Les conseqüències no són immediates i es veuran amb el temps

Dificultat de gestió de receptes.

Dificultat per a la gent gran sobre les eines telemàtiques

Manca de valors de l’atenció primària i manca de sensació d-acompanyament per part del mateix servei i atenció medica, experts en els temes i problemàtiques de cada una de les persones.

Celebrem la reobertura parcial del CAP, però seguirem amatents per garantir la reobertura del cap i la recuperació del 100% del servei.