La importància de les ADFs. Entrevistem en Xavier Garcia, cap operatiu de l’ADF-El Roure.

Aquest estiu la prevenció d’incendis al nostre territori és més crucial que mai. Per això entrevistem en Xavier Garcia, cap operatiu de l’ADF-El Roure.

L’ADF-El Roure (Agrupació de Defensa Forestal) està integrada per quatre voluntaris que treballen en la prevenció, vigilància i extinció d’incendis a Ullastrell, Abrera i Sant Esteve Sesrovires. En Xavier Garcia Salla, tècnic forestal de primer grau, n’és el cap operatiu. A més, és el coordinador d’intervenció de la Federació d’ADFs del Vallès Occidental.

Què fa l’ADF?

L’ADF està integrada per 7.000 voluntaris a tot Catalunya, uns 2.000 dels quals estan en actiu permanentment. Actuem en tres fases d’un possible incendi: prevenció, vigilància i suport en l’extinció. Pel que fa la prevenció, un exemple d’actuació als camins forestals de la zona d’Ullastrell: vam interconnectar-los i passar-los de 2 a 4 metres d’ample perquè hi poguessin passar els camions de bombers. Pel que fa la vigilància, estem connectats de forma permanent amb els vigilants de la Diputació i amb els Agents Forestals de la Generalitat amb l’objectiu de detectar de forma imminent qualsevol incidència. Finalment, la nostra tasca en el suport als bombers consisteix en arribar a la localització i dur-hi a terme una primera intervenció i, un cop arriben, quedar a les seves ordres per ajudar en el que calgui.

Per què és important que hi hagi voluntaris de defensa forestal? 

Cal pensar que a Ullastrell estem a la “caldereta” dels focs forestals. Un vehicle d’extinció dels bombers arriba en vint minuts, de mitjana. I en aquest interval entre la detecció i l’arribada és quan hi ha el màxim risc de propagació i creació d’un incendi. Però això és evitable gràcies als voluntaris que, estesos per tot el territori, poden arribar molt abans que els bombers i apagar aquelles quatre flames que en vint minuts ja haurien estat incontrolables. Abans érem la comarca on més incendis hi havia però ara, gràcies a la coordinació de les ADFs, s’eviten uns catorze focs diaris.

Què recomanes als lectors perquè puguin contribuir a la prevenció d’incendis?

– Les burilles encenen

– Mantenir el cotxe en condicions òptimes i aparcar-lo a l’ombra

– No llençar vidres fora dels contenidors adients

– Sentir profund respecte per l’entorn natural que ens rodeja

Aquestes serien les premisses bàsiques que, actuant localment, ens permetrien una millora global en matèria d’incendis. A més, personalment sóc partidari que les persones que resideixen en pobles o entorns naturals d’alt valor haurien de passar una mena d’examen per assegurar que tothom sap actuar com cal.

I per poder ajudar a l’ADF? 

Doncs sí, ja que actualment tenim un problema: no hi ha relleu generacional. Actualment, existeix el requisit de tenir formació de policia i bomber per a apuntar-s’hi i això professionalitza els nous integrants però també fa d’embut per a que n’entrin menys. Duem a terme una gran varietat de tasques de voluntariat en entorns forestals que té un valor incalculable per a la preservació dels nostres boscos i nuclis urbans. Necessitem persones joves amb sentiment de comunitat disposades a contribuir a la causa.